Els taxistes del tsar. Joan Daniel Bezsonoff


Els taxistes del tsar

Barcelona, 2007.

Joan Daniel Bezsonoff, tot i el cognom rus, és un autor de la Catalunya del Nord. Tots els seus avantpassats provenen del Rosselló. Només l’avi patern, del qual ha heretat el cognom i a qui l’autor no va arribar a conèixer, era rus. A partir del seu interès per la figura del padrí, l’autor basteix una particular crònica familiar barrejada amb el relat de les vivències més íntimes i del propi pensament. El resultat és un relat singular i inclassificable en què Bezsonoff, a tall del millor acròbata, salta d’una banda a una altra i, entremig, expressa les seves contradiccions identitàries. Tot plegat amb un humor original i amb la llengua pròpia de la Catalunya del Nord.

Autora del post : Núria dLV (6è Vespre)

3 pensaments sobre “Els taxistes del tsar. Joan Daniel Bezsonoff

 1. Montserrat Mateo Tudela – 6è vespre
  L’HOME DELS PIJAMES DE SEDA – Màrius Carol

  Truman Capote és el protagonista d’aquesta deliciosa novel·la en què l’autor relata tres llargs estius que el periodista i escriptor nord-americà va passar a la Costa Brava redactant la que seria la seva obra mestra, “A sang freda”.

  A diferència de “Una vetllada a l’Excelsior”, novel·la que t’endinsa en una Barcelona enigmàtica i plena d’aventures, “L’home dels pijames de seda” s’esdevé al tranquil poble de Palamós, vila marinera on el nostre protagonista troba la calma i pau necessàries per a la seva nova vida d’anacoreta.

  El punt comú entre ambdues novel·les de Màrius Carol és, sens dubte, la manera que té l’autor de descriure els paisatges, ciutats, pobles… qualsevol indret on es troba el protagonista, així com els personatges que l’envolten. Concretament en aquest cas, Màrius Carol despulla Truman Capote amb una precisió tan exquisida que és com si el coneguessis de tota la vida.

 2. David Giró Sànchez (6è vespre)

  LA CASA SOTA LA SORRA. – Joaquim Carbó.

  Argument.
  El nostre protagonista és en Pere Vidal, un xicot aventurer sense ofici ni benefici d´uns vint-i-set anys. Havia estat tres anys a Alemanya i Anglaterra, fent de cambrer a músic, passant per obrer d´una fàbrica de cotxes, delineant i professor de física. Tot un rècord ja que l´últim any l´havia passat a la garjola per una discussió.
  Decidí tornar a Barcelona, a casa del seu germà. Eren molt diferents, massa, i això povocava certes tensions entre ells i els familiars.
  Un dia, mentres passejava, va llegir al diari un article que li cridà l´atenció, ja l´havia llegit uns quants cops. Oferia treball a persones joves de trenta anys d´edat màxima, en perfecta forma física, aventurers i bons nedadors. Complia tots els requisits i decidí enviar la carta i provar sort.
  El pobre Pere no sabia que acabava de ficar-se a l´aventura més rocambolesca. Sense adonar-se van fer-li proves per corroborar la veracitat del currículum, fins que de sobte es trobà nedant enmig del mar cap a la sorra i el recolliren per dir-li que era apte pel treball.
  Li van donar instruccions pel dia següent, diners i un passaport. A partir d´ara, es deia Peter Withel. El pobre Pere no entenia res, però com el treball era molt ben pagat va decidir no capficar-s´hi gaire.
  Però la cosa es complicà. De camí va conèixer a un negre anomenat Henry Balua. Però un dia, li tapen els ulls, li treuen el rellotge i el transporten a una ciutat subterrània.
  Es troba a la ciutat del Senyor Ti. La ciutat sota la sorra. En Pere s´adona que el Sr. Ti no nomès esclavita a la seva gent, sinó que comercialitza amb persones i bens.
  Però ja és massa tard. Ningú sap on està aquesta ciutat, ni ell mateix. Ningú mai no havia pogut escapar i sortir-ne viu. El seu amic Henry i ell seran els primers.
  Breu valoració del llibre.
  És un llibre ràpid i fàcil de llegir on l ´autor et presenta una història ben narrada i et fa viatjar per mig món amb companyia del nostre protagonista. La seva trama, encara q senzilla, fa que no vulguis deixar de llegir per poder descobrir com s´ho farà el nostre protagonista per sortir de l´embolic que, sense saber-ho, s´ha ficat.

 3. Argument

  La Claudine és una vedette d’un famós cabaret de Pigalle que decideix marxar de París, fugint de la guerra, i lluitar per triomfar com a artista a la Barcelona de 1915, una metròpoli disposada a treure profit del conflicte bèl·lic.
  Però, només arribar a la capital catalana, es produeix una explosió a l’habitació 113 de l’hotel Oriente, a la mateixa planta on s’allotja la Claudine. Ella decideix seguir un home que fuig pels passadissos i túnels de l’hotel.
  Als pocs dies, mentre la Claudine és a l’ Excelsior, el cabaret que aglutina les preferències del públic més distingit de la nit barcelonina, es produeix una estranya mort. La víctima serà l’home que s’allotjava a l’habitació de l’explosió de l’Oriente i l’autor serà el fugitiu que ella mateixa havia vist allunyar-se corrents per les galeries de l’hotel.
  A partir d’aquest moment, la Claudine buscarà sobreviure a l’anomenat “assassí de l’Excelsior”, acompanyada de l’Inspector Oleguer Reverter, el qual no descansarà fins a atrapar el facinerós.

  Breu valoració del llibre

  Una vetllada a l’Excelsior és una novel·la que t’endinsa en una Barcelona enigmàtica i desconcertant, plena d’aventures i perills. La seva trama trepidant t’atrapa i t’enganxa de manera que no pots deixar de llegir-la.
  M’ha agradat especialment la manera que té l’autor de descriure els personatges, llocs i situacions que envolten la protagonista, la Claudine.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s