Fòrum 10


Què en penses, de la gent que per sistema s’adreça als immigrants en castellà?

Nota: Els textos rebuts no són revisats lingüísticament i les opinions són responsabilitat exclusiva de la persona que les emet. Seran suprimides les intervencions que no siguin respectuoses amb tothom (pel seu contingut xenòfob, homòfob…).

8 pensaments sobre “Fòrum 10

 1. Crec que les dones van al lavabo en grup perquè aprofiten el moment per xerrar i explicar-se intimitats que en una taula no dirien. A més a més, hi ha molta més cua al lavabo de les noies que al dels nois i és, en aquest moment, quan les dones ho aprofiten per explicar-se coses. És el mateix que passava anys enrere quan les dones anaven a fer safareig.

  En canvi, els homes quan hi van no necessiten tanta estona perquè són més ràpids i tot el que s’havien d’explicar ja ho havien fet a taula sense cap mena de pudor.

 2. Quan algú com nosaltres, nascut a Catalunya, està parlant amb una persona d’aspecte relativament diferent al nostre, a l’instant ens pensem que no entenen la nostra llengua i ens hi dirigim en una altra.

  Pensem que quan els estrangers arriben es pensen que estan a Espanya i no pas a Catalunya, i per tant, parlen castellà. A més a més, ens creiem que tenen més possibilitats d’haver aprés el castellà, perquè aquesta llengua és més internacional, i tant es pot parlar aquí com al seu propi país o als adjacents. Val a dir que molts d’aquests immigrant provenen de països de parla castellana.

 3. El comportament que inclou l’ús per sistema del castellà en dirigir-nos a gent que prové d’altres països, o que deduïm que en prové per raó de color, raça o aparença, es produeix arrel d’una història comuna plena de situacions d’opressió linguistica. Per tant, aquest comportament neix arran de la protecció inconscient que les comunitats humanes donen a diversos valors.

  Actualment, hi ha nombrosos factors que ens encaminen a un canvi generalitzat de xip. Per una banda, no existeix cap estat d’opressió, ans al contrari, cal parlar com mai el català. Per altra banda, la nova immmigració ja ha pogut començar a aprendre el català, de manera que davant del dubte de quina llengua parla l’interlocutor, perquè usar el castellà com a llengua de preferència?. Per últim, els indicis externs que en duen a parlar castellà a determinades persones, molt sovint poden, fins hi tot, resultar contraproduents, ja que poden resultar una discriminació per raó de raça, aspecte o hàbit mal revuda per l’ofès.

 4. A vegades més que un comentari punyent expressa un bon cop d’efecte una imatge o situació personal.

  La història és d’un bon amic meu negre com el carbó, nascut de pares de Guinea Equatorial. Sempre que no el coneix algú i se li dirigeix per primera vegada una persona és en castellà. Ja deu fer 36 anys que li passa. Però cal acabar d’arrodonir la postal: és català de naixement, amb estudis reglats a Catalunya, metge de capçalera de la seguretat social i fins aquí us vull explicar.

  Com a reflexió, podria dir-vos que moltes vegades som nosaltres que donem per suposat que davant d’una persona amb aspecte d’immigrant no li donem ni la primera oportunitat a expressar-se amb el seu català o el que està aprenent o millorant. Si no creiem nosaltres amb el potencial de la nostra llengua, qui ho farà?

 5. Quan una persona arriba a Catalunya, és normal que el primer que faci sigui aprendre la llengua. Normalment les persones que vénen no es troben en el millor moment de la seva vida, i la necessitat fa aprendre a marxes forçades. Com és normal, la primera llengua que aprenen és el castellà, ja que la quantitat de persones que el parlen és molt superior. Però podem observar des de fa anys que cada cop més els nouvinguts mostren més atenció per la nostra llengua i els nostres costums. I ja no només és normal que la gent entengui el català sinó que s’atreveixen a parlar-lo i tot. Per tant, és important que ens dirigim el màxim en el nostre idioma.

 6. Doncs no em sembla bé. Molts d’aquests immigrants parlen un correcte català però simplement pel seu color de pell, la gent s’adreça a ells en castellà perquè pressuposen que molts d´ells, el català, ni l’entenen, ni el parlen.
  Malauradament aquest és un dels molts prejudicis que hi ha sobre els immigrants. Si volem que Catalunya sigui un país cohesionat en què hi càpiga tothom, podríem començar parlant català a tots els ciutadans d’orígen immigrant que també viuen i treballen en aquesta terra.

 7. Pensem que s’ha de respectar que els immigrants nouvinguts no entenguin la nostra llengua. No sabem quin és el motiu, però el nostre treball ens fa veure que moltes persones immigrants entenen primer el castellà. A partit d’aquí, si una persona no entén bé el català, trobem bé que la gent s’adreçi a ells en castellà, tot i que s’hauria de fer l’esforç en comprovar primer si entenen una mica el català i aleshores dirigir-se a ells en aquesta llengua ja que pensem que els hi va molt bé pel seu aprenentatge que parlin i practiquin el català.

 8. Primerament, crec que s’hauria de diferenciar entre persones d’origen immigrant amb L1 (llengua materna) castellana o L1 no castellana. Per a les primeres, penso que per a aconseguir un domini de la llengua catalana, se’ls hauria de parlar principalment en aquesta llengua tenint en compte que no tenen dificultats d’expressió perquè dominen la llengua castellana (llengua parlada en el nostre context).

  Ara bé, per a les persones de L1 no castellana, crec que la immersió hauria de ser més gradual perquè el que ens interessa és aconseguir un desenvolupament lingüístic, el qual contribuirà a una millor integració social.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s