Fòrum 13


Creus que el llibre digital triomfarà i que el llibre en paper desapareixerà? Penses que l’ensenyament per internet substituirà les classes presencials?

Nota: Els textos rebuts no són revisats lingüísticament i les opinions són responsabilitat exclusiva de la persona que les emet. Seran suprimides les intervencions que no siguin respectuoses amb tothom (pel seu contingut xenòfob, homòfob…).

8 pensaments sobre “Fòrum 13

 1. La nostra opinió és que el llibre digital a poc a poc anirà substituint les edicions en paper, ja que té molts més avantatges.
  Per començar, pots portar a la butxaca milers de llibres i permet subratllar-los i fer-hi anotacions com si fos un llibre en paper.
  També el preu hi influeix, ja que el dels llibres digitals és inferior al dels tradicionals, de manera que permet que puguis comprar-ne més i potenciar així la lectura.
  Finalment, aquests aparells possibiliten ampliar i reduir la mida de la lletra segons les necessitats del lector.

  Pel que fa a l’ensenyament per internet, creiem que les classes telemàtiques poden ser útils com a complement a l’educació, però la interacció mestre-alumne és molt important a l’hora d’adquirir nous coneixements.

 2. Montserrat Mateo – 6è vespre

  És cert que les noves tecnologies avancen ràpidament en la nostra societat, però no és menys cert que les tradicions també hi tenen un paper molt important. Sant Jordi, la rosa i el llibre, posem per cas, és una de les tradicions catalanes que no desapareixeran pas.

  Pel que fa a la substitució de les classes presencials per l’ensenyament per internet, tal com jo ho veig, és una mesura que mai no s’arribarà a implementar.
  Actualment, un de cada deu joves no assisteix assíduament a les classes. Tenint en compte aquestes dades, no creieu que l’ensenyament per internet incrementaria els índexs d’absentisme escolar? Sense un horari, un professorat i una disciplina, els joves no se sentirien obligats a estudiar.

 3. Tot hi que l’influencia del format digital és molt forta, trobo difícil el triomf absolut d’aquest tipus de format. Efectivament les avantatges son molt grans, però no tothom esta disposat a passar-se aquest format tan impersonal. La facilitat per a tots aquells que son uns negats en el mon electrònic (que son molts) fa que el llibre de paper, el de tota la vida sigui una eina bàsica.

  Amb relació a l’ensenyament per Internet, trobo i desitjo que no és faci realitat. Ja que el que per a universitaris de certes edats, que treballen i no tenen temps, pot ser molt encertat, per al nostre jovent no ho seria gents el fet de perdre les seves relacions a l’escola.

 4. Actualment, el format electrònic està guanyant pas. Segurament, i en aquesta època de crisi, aspectes com l’edició (és molt més barata), l’ajuda al medi ambient (es redueix la tala d’arbres) o el pes (de cara a mobilitat), estan sent valorats favorablement envers aquest format digital.

  Ara bé, encara són molts els lectors que es senten més propers al llibre en format paper perquè poden sentir el pas de les pàgines, olorar-les, gaudir de les enquadernacions, etc.

  De la mateixa manera passa amb les classes presencials. Venim d’una generació en què necessitem relacions socials, conèixer altres persones, sentir-les, etc. i per aquest motiu, sóc del parer que l’ensenyament per Internet mai substituirà les classes presencials. No obstant això, si que tenen èxit les modalitats semi-presencials però per aquesta vessant: perquè permeten tenir una part virtual i altra presencial.

 5. En efecte, la nostra història comença amb l’invent de l’escriptura. Els llibres ens han guardat el tresor del coneixement d’una generació per l’altra. El paper va ésser garant de fer-nos arribar tota la informació que l’home anava descobrint, és a dir, malgrat la seva feblesa… ha estat la caixa fort que ha transportat la història de la humanitat.
  Gràcies a l’avenç de la informàtica actualment s’han posat de moda els llibres digitals. Qui vulgui estar al dia ha de portar el llibre digital, a les escoles han començat amb la digitalització de l’aula, això vol dir: pagar espai digital, ordinador, llibres…
  Aparentment ens han envaït però crec que mai podran suplir als llibres de paper: què faràs un dia de pluja que t’hagis quedat sense electricitat per problemes de la empresa?

 6. D’antuvi per començar a parlar d’aquest tema estaria bé tenir present que els llibres han estat una de les eines bàsiques no només per els estudiants, sinó per qualsevol persona que vol desconnectar a un altre món. Pel que fa a els llibres digitals, poden ser molt pràctics a l’hora d’estalviar lloc, per transportar amb molta facilitat i sense carregar gaire pes, estalviar paper i consegüentment ajudar al medi ambient, etc. però crec que per a estudiar és molt més còmode un llibre en paper que no pas digital. Efectivament en un llibre en paper t’hi pots fer anotacions, afegir comentaris, dubtes, penso que els avantatges del paper superen al digital. D’altra banda el llibre digital és més fred, mai arriba a ser teu. Tanmateix el meu parer, malauradament el llibre digital triomfarà, i en un futur haurem d’anar al museu per veure un llibre imprès.

  Pel que fa a les classes per internet, penso que poden ser molt útils per a la gent que li falten hores quan acaba el dia per continuar fent coses, consegüentment tenen una eina molt flexible amb aquestes classes, no obstant hem de tenir present que aquestes classes exigeixen molta força de voluntat per part de l’alumne.

 7. Pel que fa als llibres digitals penso que són una bona eina per tal de treballar les noves tecnologies. Per un costat, crec que la utilització d’aquesta eina educativa facilita el treball a les aules, ja que, el mestre des del seu ordinador pot anar introduint canvis en el temari i fer actualitzacions, per l’altre,penso que la utilització del llibre també és positiu per l’alumne, ja que, li permet escriure i fer anotacions en ell. Aparentment sembla que l’ús del llibre digital ha de fer desaparèixer el llibre en paper, però crec que l’ús d’ambdues eines és compatible i és feina de les escoles i dels mestres saber compaginar-les.
  Quant a l’ensenyament per Internet crec que s’ha d’utilitzar com a un complement de l’ensenyament presencial, però que mai podrà substituir-lo. El poder resoldre dubtes i debatre qüestions cara a cara crec és essencial per un bon aprenentatge.

  En conclusió tant el llibre digital com l’ensenyament per Internet són eines complementaries que poden tenir un valor positiu per l’ensenyament i aprenentatge dels alumnes però que mai podran substituir a les eines actuals.

 8. Amb l’aparició de les noves tecnologies i la seva posterior evolució constant, s’estan fent molt de lloc a dia d’avui els llibres digitals. Malgrat que cada cop són més les persones que utilitzen aquest aparell, no considero que el llibre en paper acabi desapareixent. Com amb tot, res és perfecte i, per tant, tant els llibres electrònics com els llibres en paper tenen tant avantatges com inconvenients.

  Pel que fa als avantatges dels llibres electrònics, podríem destacar els següents: en primer lloc, la seva mida i el seu pes facilita molt el fet de poder transportar molts llibres còmodament i això permet que puguis escollir aquell que et ve de gust llegir en qualsevol moment; en segon lloc, també és un vot a favor dels llibres electrònics que els pots adquirir a través de la xarxa a un preu molt inferior als llibres en paper.

  Quant als inconvenients, s’ha d’estar molt alerta amb les característiques de la pantalla d’aquests aparells, ja que segons la il•luminació de la mateixa pots notar molt cansament a la vista i no gaudir tant de la lectura. No obstant això, cada cop evolucionen més aquests instruments i, a dia d’avui, al mercat ja n’hi ha de tinta electrònica, la qual cosa fa que la lectura sigui la més semblant als llibres en paper.

  Ara bé, considero que res substitueix un llibre de paper. L’avantatge que tenen és que els pots conservar sempre físicament, amb el temps les pàgines agafen olor i els pots tenir molt més presents. A més a més, la vista no acaba tant cansada com en els llibres digitals. L’inconvenient, però, moltes vegades pot ser la mida i el pes ja que, segons el llibre, dificulta que te’l puguis endur allà on vulguis i que puguis llegir-lo còmodament a qualsevol lloc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s