Fòrum 17


Què es podria fer per a augmentar l’ús social del català?

Nota: Els textos rebuts no són revisats lingüísticament i les opinions són responsabilitat exclusiva de la persona que les emet. Seran suprimides les intervencions que no siguin respectuoses amb tothom (pel seu contingut xenòfob, homòfob…).

4 pensaments sobre “Fòrum 17

 1. Per tal d’augmentar l’ús de la llengua catalana, pensem que és essencial que les persones catalanoparlants no canviïn d’idioma alhora d’interactuar amb algú nouvingut a no ser que desconegui totalment la llengua. A banda dels nouvinguts, també ens referim a aquelles persones que viuen a Catalunya i no solen expressar-se en català.
  Pensem que seria bo que, a l’hora d’optar a un lloc de treball, es tingués en compte el nivell de la llengua que mostri la persona. És a dir, com més coneixement o titulació acrediti, més hauria de considerar-se un mèrit, la qual cosa, facilitaria l’accés a la feina. D’aquesta manera, la població donaria molta importància a l’aprenentatge de la llengua catalana.

 2. A Catalunya, durant i després de la dictadura franquista era obligatori el castellà. El català només es va mantenir en l´àmbit familiar. Passada aquesta època, i mort Franco, comencen a sorgir les primeres espurnes d´una llengua que s´ha trobat reprimida durant molts anys.
  Aquesta llengua, de mica a mica, es recupera. L´àmbit de la cultura i la llengua catalana es va estenent al llarg de tots els països catalans.
  Pensem que només hi ha una manera, i sembla molt radical, que els catalans no utilitzessin una altra llengua que la seva. D´aquesta manera, els castellanoparlants i altres es veurien obligats a saber, comprendre i parlar el català. Intentem que la nostra cultura, representada principalment per la seva llengua, el català, no pugui recular.

 3. En plena globalització és molt comú trobar territoris on comencen a rebre i formar-se comunitats lingüístiques alienes, en principi, a la llengua usada de manera autòctona o original. En el cas de Catalunya, i els Països Catalans, aquesta situació s’afegeix a la produïda per les migracions internes de l’estat espanyol.

  És important diferenciar ambdós fenòmens: mentre, per una banda, les actuals migracions mundials no troben en el país d’acollida una legislació que els doni determinats drets com a parlants de llengües de fora el país de rebuda, per l’altra, les migracions internes de l’estat espanyol produïdes des de fa dècades sí que varen trobar les mateixes facilitats que les que disposaven en la seva terra d’origen.

  Per tal de millorar l’ús social del català cal seguir la via que actualment es dissenya i defensa tant per les esferes polítiques com per la societat, o com a mínim en el cas de Catalunya o Andorra. Els diferents premis europeus avalen l’anomenada “immersió lingüística”; d’aquesta manera i tenint en compte que es tracta d’un model útil i que funciona, cal defensar-lo. Per contra, cal legislar i crear un marc normatiu als territoris més desprotegits per tal que la presència del català no quedi absorbida per la del castellà.

  En definitiva, les armes que cal potenciar per millorar l’ús del català són, primerament, un bon ventall de mitjans en català, amb presència a tot el territori de parla catalana (públics i privats); segonament, lleis que defensin la “immersió lingüística” i, per últim, i no menys important, una actitud de normalitat en l’ús del català per part dels catalanoparlants.

 4. Pel que fa al nostre país, l’ús de la seva llengua és fonamental per el seu bon desenvolupament. El fet pertanyem a un estat on té una pròpia llengua com és el castellà repercuteix de forma negativa a l’hora d’utilitzar el Català, ja que l’influencia és molt forta. Es a dir, per augmentar el seu ús social, s’haurien de fer iniciatives com per exemple i en primer lloc, inversions en medis d’informació i oci com son diaris, televisions, radio, cinemes, etc. En segon lloc implantació obligatòria i efectiva del català en centres públics com son hospitals, col•legis, etc. I per últim i més important la voluntarietat de tots els ciutadans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s