Fòrum 2


Per què al nostre país anem tan tard (dinem a quarts de tres del migdia, sopem a quarts de deu del vespre…)? Com saps, això no és habitual a Europa (incloent-hi països com Grècia i Portugal)… Quins avantatges o inconvenients creus que té, el nostre horari?

Nota: Els textos rebuts no són revisats lingüísticament i les opinions són responsabilitat exclusiva de la persona que les emet. Seran suprimides les intervencions que no siguin respectuoses amb tothom (pel seu contingut xenòfob, homòfob…).

8 pensaments sobre “Fòrum 2

 1. Considero que la causa principal és el factor climàtic,és a dir, el nostre país, que és de clima mediterrani, té moltes hores de sol i unes temperatures moderades durant tot l’any, motiu pel qual es pot gaudir d’una activitat a la via pública més fàcilment. Per aquest motiu, adeqüem la nostra jornada laboral i el nostre oci al factor climàtic i a l’horari solar. Aquests factors climàtics fan que tinguem una percepció de la jornada molt llarga i faciliten que la dilatem d’una forma inadequada als nostres bioritmes corporals, sobretot en l’horari dels àpats i en les hores de descans.

  A més, l’adaptació dels factors climàtics abans esmentats a la cultura del nostre país ha fet que s’acceptin socialment els horaris laborals que tenim, les hores en què fem els àpats i les petites becaines, que no deixen de ser aquestes últimes compensacions a la manca de descans.

  Dit tot això, ¿qui renuncia a una sobretaula després d’un àpat copiós on t’has llepat els dits? I, sobretot, fem tot el possible per gaudir d’una gran becaina durant el cap de setmana que ens deixa com nous.

 2. Jo crec que els nostres horaris tenen més inconvenients que avantatges. En primer lloc, els horaris de la major part de feines estan adaptats a aquests horaris, cosa que vol dir que comencem a treballar més tard que a la resta d’Europa, tenim més temps per dinar i sortim més tard, cap a les 6 o 7 de la tarda com a mínim. Això comporta que si volem fer alguna activitat fora de la feina, sigui estar amb els amics, fer algun esport o qualsevol tipus d’activitat, l’hora d’arribada a casa serà a partir de les 8 o 9 del vespre. Per tant, si hem de preparar alguna cosa per sopar començarem massa tard. D’altra banda, considero que hauríem de llevar-nos més d’hora i aprofitar que el cos humà és més productiu a l’inici del dia, segons la majoria d’estudis que s’han publicat.

 3. En el nostre país mengen fora d’horari en les ciutats, en canvi les pesornes que viuen en el camp mengen més d’hora. Els pagesos aprofiten l’horari solar i esmorzen, dinar i sopant abans que les persones que viuen en les grans ciutats. Els cosmopolites porten un ritme diferent, porten un ritme de vida més intens, on la prioritat és tenir el temps el màxim ocupat en fer activitat i no donen importància al seu cos ni a la seva alimentació.

 4. Anem tard perquè aprofitem el dia, el sol, la bona temperatura, sortim amb els amics, sortim al bar. El nostre horari no té cap inconvenient. A més a més els països com Finlàndia tenen una taxa de suïcidi molt elevada, més depressions. També ens agrada “la migdiada” dormim molt,i treballem més hores que la resta de països. En conclusió crec que aprofitem més el dia perquè anem més tard al llit. Som el lloc de vacances de molts estrangers.

 5. Això passa perquè la societat on vivim té uns horaris diferents a la resta d’Europa. Aquí les botigues i els grans magatzems tanquen entre les nou i les deu del vespre, en canvi, a la resta d’Europa aquests negocis pleguen molt més d’hora. Això no vol dir que la productivitat sigui major, al contrari, hi ha estudis que verifiquen que més quantitat d’hores no vol dir més qualitat.

 6. Diferents causes que fa que anem més tard que els països europeus:
  Caràcter mediterrrani, som persones molt obertes, que ens agrada comunicar-nos, no tenim mai pressa, i això implica que necessitem més temps.
  Tenim uns horaris partits, i la jornada laboral s’allarga.
  Dormim menys
  Desventatges: Passem més temps fora de casa, la jornada laboral ens absorveix massa temps, i ens treu temps per poder dedicar a les nostres aficions i familia.

 7. Penso que al nostre país no anem tard sinó que no som gaire matiners. El nostre horari és diferent perquè s´adequa al clima i a uns costums que tenim molt arrelats. Un dels avantatges que trobo es que amb el nostre horari disposem de més hores per realitzar un munt d´activitats que hem de fer. No m´imagino sopant a les 6 de la tarda… és com si ja s´hagués acabat el dia…quin fàstic! En la nostra cultura, el sopar s´associa amb una activitat prèvia al descans, que es produeix quan es de nit. Perquè des de ben petits aprenem a associar dia amb activitat i nit amb descans. De fet, a l´estiu, que hi ha més hores de llum, fem més coses i sopem més tard….(la qual cosa hauria de valorar-se des del punt de vista de la salut).

 8. Anem tan tard perquè no ens agrada matinar, però ens hem acostumat a anar a dormir passada la mitjanit. No només fem els àpats més tard sinó que també sortim de treballar més tard, fem esport més tard, estudiem idiomes més tard, les botigues tanquen més tard… Tot això també és possible gràcies al clima que tenim i, en cada territori, també hi ha diferències entre el nord i el sud. Per exemple, els horaris que es fan a la Vall d’Aran no deuen ser els mateixos que els de Salou.
  Com a avantatge, pensem que el nostre horari és més flexible. Com a incovenient, ens passem massa hores a la feina. Ara bé, si visquéssim a Suïssa, què en pensaríem???

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s