Fòrum 3


Ara que tenim una certa perspectiva, penses que amb l’euro hi hem sortit guanyant?

Nota: Els textos rebuts no són revisats lingüísticament i les opinions són responsabilitat exclusiva de la persona que les emet. Seran suprimides les intervencions que no siguin respectuoses amb tothom (pel seu contingut xenòfob, homòfob…).

9 pensaments sobre “Fòrum 3

 1. Segons el nostre parer, l’entrada de l’euro ens va aportar menys avantatges dels que se’ns van prometre. S’ha de reconèixer el gran avantatge que suposa no haver de canviar de moneda quan viatges per Europa. De cara a l’economia espanyola, però, va suposar una pujada de preus general, ja que amb el canvi de moneda es va arrodonir a l’alça, mentre que els sous es van mantenir igual, cosa que va comportar una davallada del poder adquisitiu de les famílies espanyoles.
  Una solució al context de crisi actual hauria pogut ser una devaluació de la moneda, si haguéssim continuat amb la pesseta. Ara bé, en adherir-nos econòmicament a Europa, aquesta opció va quedar descartada obligant-nos a dependre de les decisions de la Comunitat Econòmica Europea.

 2. No, sense cap mena de dubte hem perdut poder econòmic. Als seus inicis, l’euro havia de facilitar les transaccions econòmiques arreu d’Europa. Segons manifestaven els seus defensors, facilitaria les compres i vendes a tot Europa i això afavoriria els mercats econòmics. Ara per ara, sembla prou clar que al nostre país hem sortit mal parats. En primer lloc, el pas a l’euro ens va fer perdre diners d’un dia per l’altre, ja que no hi va haver una equivalència entre la pesseta i l’euro. L’euro valia cent seixanta-sis pessetes, però els preus van pujar perquè els productes que fins aleshores havien valgut cent pessetes van passar a valer un euro. En segon lloc, no crec que les nostres exportacions hagin pujat gaire; per tant, aquest motiu tampoc no ens serveix.
  Finalment, considero que ara és evident la pèrdua que hem patit. Si no tinguéssim l’euro, l’estat podria devaluar la moneda i “jugar” amb la inflació per poder augmentar una mica el poder adquisitiu de la gent, no obstant, ara depenem totalment d’Alemanya i d’Angela Merkel.

 3. Per començar, podem entendre l’entrada a la moneda única com una forma d’equiparar, econòmicament, tots els països. La idea hauria estat força bona si l’equiparació s’hagués fet de forma igual en tots els sentits. És a dir, per una banda, tot ha pujat: el que abans valia cent pessetes ara val un euro, cent seixanta-tres de les antigues. Per contra, els sous no s’han tocat o fins i tot m’atreviria a dir que han baixat. Per això confirmo que hem perdut i ens costarà molt de refer aquest desnivell.

 4. Crec que amb l’entrada de l’euro és obvi que tot hem perdut, sobretot els que ja érem i seguim sent gent de la classe treballadora. El que tots els botiguers van fer en el seu moment va ser apujar els preus dels productes per arrodonir-los. Per tant, va haver-hi una pujada bastant considerable de preus, però els salaris de la gent no. Al contrari, els preus ara com ara encara segueixen pujant i els sous estan baixant.

 5. Des de l’entrada de l’euro els preus han apujat molt. Durant el primer any els botiguers els van augmentar per a arrodonir a l’hora de fer el canvi de pesseta a euro. Vaig veure a una botiga on hi acostumo a comprar, que un producte que costava 5 pessetes van canviar el rètol i van posar 5 cèntims d’euro. Això només és una petita mostra, però si pensem en tots els productes que han apujat els preus comprovarem el gran augment, malgrat que els salaris no han augmentat en la mateixa proporció.

 6. Penso que amb l’euro hem perdut un poder adquisitiu bastant important. Gairebé tots emls productes del mercat s’han equiparat de les antigues pessetes al cèntim d’euro, tot i que els sous no han pujat gens ni mica.

 7. És evident que amb l’Euro hem sortit perdent. El canvi de la pesseta a l’euro ens ha perjudicat perquè ha provocat una pujada genèrica al nostre nivell de vida.
  A part, per la gent gran, ha estat un maldecap adaptar-se al canvi de moneda.

 8. L’entrada de l’euro a les nostres vides no ha estat una presa de pèl pel ciutadà, és a dir, per la gent normal i corrent, treballadora, la classe obrera i mitjana. Els preus dels productes a Europa ara són força homogenis i a Espanya abans era força més barat. Així productes com el pa, la benzina últimament, els pisos, … han pujat molt mentre que els sous no ho han fet amb la mateixa proporció.

 9. Crec que no hem sortir pas guanyant sinó perdent. En general el cost de la vida ha pujat molt i els sous fa anys que estan congelats, o pitjor encara alguns s’han abaixat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s