Fòrum 4


Creus que és problemàtic que les tradicions catalanes siguin desplaçades per expressions culturals foranes (Halloween, Pare Nadal, Sant Valentí…)?

Nota: Els textos rebuts no són revisats lingüísticament i les opinions són responsabilitat exclusiva de la persona que les emet. Seran suprimides les intervencions que no siguin respectuoses amb tothom (pel seu contingut xenòfob, homòfob…).

7 pensaments sobre “Fòrum 4

 1. Certament, en un món ideal i perfecte, acumular celebracions ludicofestives foranes a les de la nostra terra seria ideal: la multiculturalitat és present en el nostre dia a dia, la mescla i el contrast entre cultures sempre és un valor afegit, compartir és un valor en desús…

  Ara bé, un fet evident en els últims anys s’acaben celebrant cada vegada més i amb més força les tradicions foranes tant comercialment com en les nostres cases, imposades per aquesta moda cada dia més globalitzadora, que devora el que és petit, o que el redueix al no res. És a dir, el tió conviu amb el Pare Noel i els Reis, però cada vegada més, va menys de ventre el tió i la bossa vermella de l’invent dels anuncis de la Coca-cola va més plena dels regals. A més, com que aquest home de barba blanca els porta a l’inici de les festes de Nadal, els Reis Mags cada vegada més es perden pel desert i acaben només portant carbó del negre a les cases, i això amb molta sort que arribin a casa! I ja no parlem de Halloween i de Tots Sants…

  En fi, caldria injectar de nou des dels mitjans de comunicació les festes tradicionals catalanes, amb una bona dosi de missatges constructius i animats, i també des de la política no faria cap nosa. Al cap i a la fi, política pedagògica seria més útil que l’actual política destructiva.

 2. Penso que és important mantenir les tradicions del nostre país, mantenir-les i donar-les a conèixer a tothom, sobretot els infants. En aquests moment em ve a la ment la realitat de la meva escola, sovint quan es fa alguna activitat relacionada amb alguna tradició d’aquí et demanen el perquè. A vegades ens deixem d’explicar-los i la donem per entesa. No hauria de ser així.
  Per altra banda, nosaltres també hem d’estar oberts a conèixer tradicions d’altres països i cultures. Jo m’ho passo molt bé quan els alumnes que tinc (la gran majoria d’altres llocs), t’expliquen el que fan a casa, com celebren el Nadal, la festa del xai ……
  Així doncs, hem de mantenir les nostres i anar coneixent les de fora.

 3. No es problemàtic però penso que s’haurien de combinar les dues. La castanyada ha format part de la història de nosaltres. Halloween cada vegada és més freqüent entre els nens. Com diuen les companyes conservar les nostres tradicions formen part de la nostra identitat i perdre-les suposaria perdre part de la nostra història i el nostre passat. Tanmateix, cal que festes com la nit del pare Noel puguin conviure amb altres festes com reis, sant esteve.

 4. Penso que no és problemàtic adoptar tradicions foranes. Les nostres tradicions han anat canviant al llarg dels segles. Per exemple que hi ha de més tradicional que el pa amb tomàquet que va venir d’Amèrica o la rosa de Sant Jordi coneguda a partir del primer terç del segle passat? Hem de ser capaços de evolucionar. Per exemple si bé és veritat que l’adopció de la versió anglosaxona de la festa de Nadal ha desplaçat la dels reis també es veritat que aquesta ha deixat el tió en una celebració gairebé minoritària. Per tant el que hauríem de fer es adoptar allò que trobem interessant i engrescador vingui d’on vingui.

 5. No sé si la paraula correcta és “problemàtic”.. a mi més aviat em fa una mica de llàstima perquè molts dels meus records d’infantesa estan relacionats amb aquestes tradicions i penso que el jovent d’avui dia s’ho està perdent..
  Queien les fulles a mitja tardor, començava a fer fred i et posaves l’abric per passejar i sentir l’olor de castanyes al carrer.. al “cole” arribava la “senyora castanyera” i tornàvem a casa amb castanyes i panellets!!
  El Nadal era especial i l’il.lusió es mantenia fins la cavalcada de Reis.. fins i tot un any que va nevar no vaig deixar d’anar-hi.. Potser com que no teníem tantes coses sabíem gaudir de les vacances d’una altra manera i somniar amb la nit de Reis.
  I per què s’ha de dir “t’esmino” i tenir un detall amb algú només el dia de sant Valentí? Potser per remordiments?
  És cert que la societat cada cop és més multicultural i les tradicions poden conviure, però és cert que si vius en un altre lloc t’has d’esforçar per conèixer i respectar el que allà hi ha. A vegades també es confon tradició amb religió quan pot ser que només es tracti de cultura.
  Com a exemple us diré que el cava del Penedès i els torrons d’Agramunt són totalment compatibles amb el Glühwein alemany!!

 6. És ben cert, que des de la incorporació a la televisió del serials i films americans, les nostres tradicions s’ han vist influenciades i fins i tot anul·lades.
  En la nostra infantesa, els nostres pares ens duien a comprar castanyes, que venien els nens de l ‘escola, amb l’ objectiu de recollir diners pel viatge de fí de curs. A més, ens explicaven, mentres menjàvem panellets, castanyes i moniatos al forn tot bevent moscatell, que quan ells eren petits, la castanyera era una dona vella que venía castanyes ben tapada a la bora del foc.
  Actualment, això s´ha perdut i els nens prefereixen disfrassar-se de monstres, fantasmes o morts vivents, per anar a recollir llaminadures per totes les llars.
  Només els més grans, preferim el moscatell. No saben el que es perden aquest jovent !!

 7. És important conservar les nostres tradicions ja que formen part de la nostra identitat i perdre-les suposaria perdre part de la nostra història. Tot i això, cal que altres tradicions culturals foranes puguin conviure amb les nostres, ja que vivim en un país amb constant flux d’immigració i és necessari que tothom pugui sentir que forma part del lloc on viu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s