Fòrum 5


Opines que és acceptable que les noies de setze anys siguin considerades majors d’edat per a avortar però menors per a la resta de coses?

Nota: Els textos rebuts no són revisats lingüísticament i les opinions són responsabilitat exclusiva de la persona que les emet. Seran suprimides les intervencions que no siguin respectuoses amb tothom (pel seu contingut xenòfob, homòfob…).

8 pensaments sobre “Fòrum 5

 1. Montserrat Mateo – 6è vespre

  A Catalunya, els menors de divuit anys no poden interposar una denúncia sense anar acompanyants del pare, la mare o el tutor legal. Tampoc no poden conduir, ni viatjar per l’estranger sense una autorització, entre d’altres coses. És acceptable, doncs, que puguin prendre la difícil i madura decisió d’avortar sense el consentiment d’un adult? Per no parlar que, consegüentment, les noies no estan obligades ni tan sols a explicar-ho als pares!

  Per bé que és cert que cada cas s’hauria d’analitzar de manera independent, no estic gens d’acord que la meva filla pogués avortar sense que jo me n’assabentés.

 2. A l’Ordenament Jurídic “Majoria d’edat” vol dir la PLENA capacitat d’obrar de la persona, en arribar una edat cronològica establerta. Són adquirits més drets, privilegis i oportunitats, però també més responsabilitats i obligacions.
  Estem parlant de plena i no parcial capacitat per a obrar. No serveix allò de “ara sí, ara no, segons ens vingui de gust”. En aquesta argumentació trobem una primer errada de definició respecte de la pregunta proposada: “és acceptable que noies de setze anys siguin considerades majors d’edat per a avortar, però menor per a la resta de coses?”
  Una segona errada ve de pensar que la vida ens pertany, que és nostra. Hem fet nosaltres alguna cosa per ser-hi? Sabem quan arribarà el moment d’abandonar-la? (Tret del cas extrem del suïcidi) No.
  Tot i ser aliens al fet de néixer, una vegada hem estat concebuts, hem de recolzar tal fet. Defensar la vida ha de ser la primera premissa de tots aquells que hem tingut l’oportunitat de ser vius. El dret a la vida és el primer dret. Doncs, com posem una decisió tan grossa a mans d’una menor. Estem perdem el seny?

 3. El tema de l’avortament és complicat. Sí que és cert que amb setze anys ets jove, però considero que una decisió com aquesta l’ha de prendre la mateixa persona, és a dir, no seria injust que algú decidís si és el teu moment per ser mare o no? És una cosa que t’acompanyarà per la resta de la teva vida i penso que si aquesta decisió no l’ has pogut prendre per tu mateixa, sempre acabaràs pensant que tu ho haguessis fet al revés. Òbviament seria ideal que la nena pogués decidir això amb el suport i/o acompanyament dels pares, però desgraciadament no sempre és així, per culpa d’una part o de l’altra.

 4. Actualment hi ha molta polèmica amb el tema de l’avortament en noies adolescents. Tenir un fill representa una gran responsabilitat i crec que és un tema molt personal i que ningú pot decidir per un mateix. Per tant, partint d’aquesta base, considero que si una nena de 16 anys es queda en estat ha de ser ella mateixa qui decideixi si vol tirar endavant amb un avortament o amb la possibilitat de ser mare.

  Considero, a més, que abans de dur a terme la decisió final de tenir o no tenir un fill aquesta adolescent hauria rebre assessorament per part de professionals mèdics, de serveis socials i psicòlegs per tal de que no li manqués cap tipus d’informació del que significa ser mare als 16 anys.

  En conclusió, la decisió final l’ha de tenir la persona que tindrà o no un fill.

 5. No m’agrada generalitzar, però, personalment opino que moltes noies de setze anys d’avui dia no són suficientment madures com per fer-se càrrec de la responsabilitat que comporta un embaràs i l’aprovació d’aquesta llei comporta una sortida fàcil per desfer-se d’aquells problemes o complicacions que hagin tingut arran d’un acte inconscient o sense prendre les mesures necessàries.

 6. Aquest és un tema que ho haurien de preguntar a una noia que s’hagués quedat embarassada per error, i quan dic error em refereixo a qualsevol acte que no sigui el que la noia dessitgi.
  No sé com pot haver-hi gent que sigui tan inconscient com per poder decidir per una noia de setze anys si pot tenir un fill o no, que decideixin per ells mateixos i deixen viure a cadascú la seva vida.

   • Discrepo del fet que una noia de setze anys sigui considerada major d’edat per avortar i menor per a la resta de coses. Aquest és un argument que no té sentit. No dono suport a
    l’opinió que una noia estigui mentalment capacitada per prendre una decisió tan important com avortar a l’edat de setze anys. Durant aquesta edat de l’adolescència, a parer meu, una noia és immadura per actuar sola i hauria de tenir el consentiment i acompanyament dels seus pares.
    Aquest problema de l’avortament s’hauria d’enfocar des del punt de donar una educació sexual adequada als nois i noies, ja sigui a les escoles o als ambulatoris, per evitar arribar en aquest punt d’enfrontar-nos a aquesta polèmica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s